vineri, 12 iulie 2013

Uriasul belgian rasa pura

Potrivit numelui, iepurele uriaş belgian este originar din Belgia, având ca strămoş iepurele Flander şi Pantagonian (importat din Argentina în secolul al XVI-lea şi foarte cunoscut în Belgia şi Franţa înainte de a dispărea). Iepurele uriaş belgian a fost crescut pentru carne şi blană, fiind una dintre cele mai folositoare rase de iepuri din Europa. La începutul secolului al XIX-lea, a fost înmulţit foarte strict, în varianta de culoare gri. Ulterior, prin încrucişarea cu alte rase de iepuri, s-au obţinut noi variante de culoare.
Descriere fizica
Iepurele uriaş belgian este una dintre cele mai mari rase de iepuri din lume, ajungând la greutatea de 7-8 kilograme şi măsoară aproape 80 centimetri lungime. Rasa de iepuri uriaş belgian are un corp lung, un spate mare, rotunjit şi picioarele posterioare solide. Picioarele sunt puternice, musculoase, au o lungime medie, capul este mare, cu o bărbie completă şi urechile lungi de aproximativ 20 centimetri lungime, ţinându-le în forma literei V. Masculii uriaş belgian au un cap mai mare decât al femelelor, însă femelele cântăresc mai mult decât masculii.

Comportament si personalitate
Iepurele uriaş belgian este calm, docil şi nu la fel de activ ca rasele de iepuri mici, preferând să lenevească decât să sară sau să alerge. Este prietenos şi manierat, fiind un animal de companie foarte bun pentru copii. Fiind prea greu pentru a fi luat în braţe, sunt şanse mai mici de a deveni agresiv.

Reproducere
Iepurele uriaş belgian se poate reproducere începând cu vârsta de 9 luni şi este important ca femela să aibă prima serie de pui înainte de vârsta de un an. Motivul este că oasele pelvisului vor fuziona şi va fi imposibil să nască pe cale naturală. Femela uriaş belgian, după vârsta de trei ani, nu ar mai trebui să mai dea naştere la pui. Perioada de gestaţie la iepurele uriaş belgian durează 28-32 de zile.

Urias belgian preţ
Astăzi, 21 ianuarie 2013, un iepure din rasa uriaş belgian are preţul cuprins între 50 şi 300 de lei.

5 comentarii:

  1. frumos exemplar, m-ar interesa sa cumpar o pereche de urias Belgian dar sa aibe documente care sa ateste rasa urias Belgian.contact Rosurdc@yahoo.com
    va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. As vrea si eu o pereche emailul meu e:bibi.alberto2002@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  3. vreau si eu mai multe perechi contact mari_marius92@yahoo.com si la nr de tel 0761174626

    RăspundețiȘtergere
  4. mai este valabil anuntul? vreau si eu o pereche.
    johny_project@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua
    Vreau sa infiintez o ferma de iepuri, cati iepuri/ pui de iepure pot cumpara de la dumneavoastra, la ce pret si daca puteti oferi certificat de calitate privind rasa.
    Multumesc
    serbanescu_sc@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere